První literární večer | A primeira sessão literária

Sto let od narození Františka Listopada

Zveme vás na úvodní večer k projektu 100 František/Jorge Listopad, který se bude vysílat živě ve čtvrtek 29. dubna od 19 hodin na sociálních sítích.
Spisovatel František Listopad (1921–2017), v Portugalsku známý jako Jorge Listopad, o sobě v jednom z rozhovorů řekl, že je „kolikerý“. V rámci pořadu věnovaného tomuto umělci, který se stal významnou postavou české i portugalské kulturní scény, se vám pokusíme nastínit právě mnohost jeho osobnosti a literárního díla. I přestože František Listopad rozostřoval kulturní hranice, dokázal zachovat skutečnosti, které jsou kulturám jeho milovaných jazykových oblastí vlastní, a vytvořil tak jedinečné pouto mezi dvěma evropskými zeměmi.
Přednáškou vás provede portugalistka Karolina Válová, s přispěním doktorandky Petry Šantorové a úryvky z Listopadovy tvorby přečtou studentky Sandra Jankotová a Kateřina Fučíková z pražské filozofické fakulty a Věra Vidoňová a Laura Obžerová z brněnské filozofické fakulty.
Literární večer proběhne v českém jazyce.
Pořádají: Oddělení portugalistiky na FF UK v Praze, Oddělení portugalského jazyka a literatury na FF MUNI v Brně a Portugalské centrum Camões, I.P. v Praze
O Centenário de Nascimento de Jorge Listopad
Estão todos convidados para uma sessão de inauguração do projeto 100 František / Jorge Listopad, que será transmitida em direto nas redes sociais, na quinta-feira 29 de abril, a partir das 19 horas.
O escritor Jorge Listopad, conhecido na República Checa como František Listopad, disse numa das entrevistas jornalísticas que se considerava “pluraligésimo“. No âmbito da sessão dedicada a este artista, uma importante figura da cena cultural checa e portuguesa, tentaremos apresentar a pluralidade da sua personagem e obra literária. O artista ultrapassava as fronteiras das culturas e das línguas, apesar de sempre saber distinguir as respetivas realidades, criando assim laços insólitos na Europa.
A sessão literária, organizada por ocasião do centenário de nascimento de Jorge Listopad, será apresentada por Karolina Válová, especialista em literatura portuguesa, com o apoio da doutoranda Petra Šantorová, a leitura dos excertos da obra do escritor será feita pelas estudantes Sandra Jankotová e Kateřina Fučíková, de Praga, e Věra Vidoňová e Laura Obžerová, de Brno.
O evento será promovido em língua checa.
Organização: O Departamento de Estudos Luso-Brasileiros da Faculdade de Letras de Universidade Carolina de Praga, o Departamento de Língua e Literatura Portuguesas da Faculdade de Letras de Universidade Masaryk em Brno e o Centro de Língua Portuguesa Camões, I.P. em Praga.

Comentários

Mensagens populares deste blogue

Vzpomínky na Listopada: Jan Burian | Memórias de Listopad: Jan Burian